leefplint Herk De Stad

Herk De Stad

Doel van dit project: het ontwerpen van tien appartementen met voldoende groenruimte. Aangezien deze appartementen gelegen zijn naast een beschermd bos, Arboretum Harlas, kozen we ervoor geen graafwerken uitvoeren. Doordat er geen grondbemaling is, sterven de boomwortels niet af en blijven de waardevolle bomen vervolgens gespaard.

 

Multifuctionele leefplint

We besloten geen bouwput te maken, maar in plaats daarvan te werken met een leefplint. Deze leefplint met een omvang van 80 vierkante meter vormt naast een volwaardige stadstuin ook het dak van de parkeerplaatsen op de begane grond. Zo fungeert deze groene plint niet enkel als terras, maar ook als carport. Tussen de verschillende appartementen is bovendien voldoende ruimte om te passeren met de auto en de privacy van de bewoners te garanderen. Ook de onderste appartementen hebben een privétuin met een omvang van 200-300 vierkante meter.

 

Ruime woningen

Doordat we geen bouwput moesten maken, konden we bij dit project zeer economisch en ecologisch verantwoord bouwen. De woningen konden daardoor ruim gebouwd worden, met een gevel van 10 meter breed, een oppervlakte van 70 vierkante meter en een meer dan welkome buitenruimte. De woningen passen naar schaal en transparantie toe perfect in de omgeving en bieden uitzicht op een oude, charmante hoeve die achter de site gelegen is.