Sofinal

Format werd geselecteerd als 1 van de 5 partijen die een Masterplanning mocht uitwerken voor de Kluisbergen site, een voormalig industrieterrein. We begonnen met een planmatige analyse van de bestaande site: hoe ziet Kluisbergen eruit, wat is de visie en hoe moet de site herontworpen worden? Format opteerde voor een herbestemming van de oude schouw en enkele industriële karakteristieke gebouwen met daarrond verschillende microbuurten, gelegen op verschillende assen: een sportas, een residentiële as, een natuuras en een culturele as.
 

Microbuurten gecentreerd rond een as

De studie die we voor dit project uitvoerden was erg uitgebreid. We verdeelden de site in verschillende microbuurten, gecentreerd rond een as. De eerste as, de ‘residentiële as’ bestaat uit appartementen, woningen, kangeroewoningen en zorgwoningen. De tweede as, de ‘sportas’ bestaat uit tal van sportvelden, squashruimtes, tennis-en voetbalvelden en tribunes. Ook voor het bestaande natuurreservaat en karakteristieke gebouwen werd ruimte voorzien in ons reconversieplan. Zo krijgt een oud fabrieksgebouw in ons ontwerp een nieuwe invulling door er een hotel op te plaatsen en onderaan een atelier met klimmuren te voorzien waar workshops gegeven kunnen worden. Een oude industriële hal wordt omgevormd tot een indoor sporthal met ruimte voor de administratieve delen.
 

Een stad in een stad

De derde as vormt de ‘culturele as’ waarbij er één bestaand gebouw wordt omgevormd tot bibiliotheek. Ook scholen bevinden zich op deze as en een infopunt voor het natuurreservaat, waardoor deze as overloopt in de vierde as, ‘de natuuras’. Alle assen in het plan zijn zo opnieuw met elkaar verbonden. Het hele project vormt zo een aantrekkelijk en divers ‘stadje’ in een stad.
Hoewel we deze opdracht niet binnenhaalden, blijven we ons verder specialiseren en verdiepen in Masterplanning. Tal van klanten vonden de weg naar ons dankzij deze planmatige en aantrekkelijke analyse.
 
Wil je graag onze volledige visie op de Kluisbergen site horen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij doen maar al te graag ons volledige verhaal uit de doeken.