Deze kunstenaarswoning springt in het oog door de houten shingles, een eerlijk en sober materiaal met een eigen natuurlijk kleurenpalet.

Kokerelle

Op de site van deze huidige woning lag oorspronkelijk een oude hoeve die het glooiende landschap eromheen verborgen hield. In samenwerking met het kunstenaarskoppel dat deze woning ontwierp, maakte Format Architecten dit geheim zichtbaar. De woning die gebouwd werd, is gereduceerd tot de pure essentie: een balkvormig volume dat geherpositioneerd werd ten opzichte van de straat zodat de omgeving volledig tot zijn recht komt. Door de woning te integreren in het glooiende landschap wordt met andere woorden een kunstwerk gecreërd. De omgeving vormt het canvas waarop het ontwerp afgebeeld wordt.

 

Buitenatelier

Om vervolgens de kunstenaarssfeer rond deze woning door te trekken werd onder de woning een buitenatelier voorzien en een plateau waarop de kunstenaars hun beelden kunnen tentoonstellen. Voorbijgangers die langs de fietswegel passeren, krijgen zo naast een uitzicht op een oneindig landschap ook een blik op het werk van de kunstenaars of kunnen hen zelfs live aan het werk zien.

 

Houten shingles en knutselige eigenheid

Deze kunstenaarswoning springt in het oog door de houten shingles, een eerlijk en sober materiaal met een eigen natuurlijk kleurenpalet. Door geen gebruik te maken van artificiële kleuren, integreert de woning volledig in het landschap eromheen. Format Architecten begeleidde de eigenaars bij het kiezen van de geschikte en meest ecologische materialen om deze droomwoning te realiseren. We opteerden voor een massieve CLT-bouw met een houten shingle afwerking. Het schrijnwerk is een mix van aluminium en verschillende houtsoorten, wat zorgt voor een kleurenpalet waarin de materialen voor zich spreken. Ook de ramen kregen een knutselige eigenheid.

“Deze woning lost al onze behoeftes op. We hadden een uitgesproken idee over hoe onze woning eruit moest zien en Format heeft ons perfect begeleid om deze droom tot leven te wekken.”