gevelafwerking met duurzaam kurk

Veronica

Hoe creëer je veel ruimte met weinig oppervlakte?

Deze nieuwbouwwoning ligt in een straat omringd met typische arbeiderswoningen. De woning heeft een vastgelegde diepte en breedte. We benadrukten de aanwezige voordelen bij deze arbeiderswoningen – zoals de typisch hoge plafonds – door een open plan te maken. Zo wordt de minimale oppervlakte toch optimaal benut en wordt een gevoel van ruimte gecreëerd. Verder werden alle elementen die plaats innemen in de woning gereduceerd tot het absolute minimum om opnieuw zoveel mogelijk vrije oppervlakte te creëren. De deuren lopen allemaal van aan de vloer tot aan het plafond zodat de volledige woning één grote ruimte lijkt als deze openstaan. Door ingemaakte kasten te gebruiken als opbergruimte krijg je het gevoel dat alles in elkaar overloopt.

 

Duurzaam kurk

Deze woning werd gebouwd vanuit een ecologisch standpunt. Opnieuw lieten we hier de eerlijkheid van de materialen naar voren komen. Bij dit project experimenteerden we met materialen als kalkleem, houtskeletbouw, silicaatsteen, ethon, traditionele baksteen en duurzaam kurk voor de gevel. De gebruikte materialen vormen tevens ook de afwerking. Alle materialen blijven immers onbehandeld en hun uitstraling is zuiver, puur. De materialen spreken voor zich en worden toonbaar.

 

Levend ontwerp

Zo zie je wanneer je in bed ligt nog de afdruk van werfschoenen in het betonnen plafond. Dit geeft een speciale toets aan het ontwerp van deze woning. Ook door te werken met kurk en isolatie als gevelafwerking wordt een bijzonder, bijna levend, ontwerp gecreëerd. Door de combinatie van dit gevelmateriaal met het natuurlijke effect van CO2 en regen, krijgt de gevel een uitgewassen, natuurlijke kleur.

Locatie

Gent